Start Kunnskapsbank Referanser Varmepumper gir god komfort for krabber og kamskjell

Varmepumper gir god komfort for krabber og kamskjell

Einar Wiik ved berøringsbasseng Atlanterhavsparken

– Varmepumpene gir behagelig temperatur for de som holder til her, fastslår akvarist Einar Wiik ved berøringsbassenget.


Kongekrabbene i Atlanterhavsparken vil ha kaldere vann enn i sjøen utenfor, strandkrabbene vil ha varmere. NIBE varmepumper sørger for begge deler.

Hvert døgn pumpes 23 millioner liter sjøvann inn i akvariet som ligger rett utenfor sentrum av Ålesund. Sjøvannet hentes på 45 meters dyp, og leveres ufiltrert for å gi gode forhold for det store utvalget av marine skapninger. Og noen få promille av alt sjøvannet sørger for komfortabel temperatur for både gjester og beboere: Ved hjelp av to NIBE-varmepumper som leverer komfortvarme til bygningen, og to NIBE-varmepumper som forsyner ulike typer bassenger med både kjøling og varme.

Se våre varmepumper her

Kjølig for kongekrabbene

– For at kongekrabber skal trives her, må vi kjøle ned vannet om sommeren og deler av vinteren, forklarer akvarist og teknisk ansvarlig Sigbjørn Anton Lerstad. Det samme gjelder snøkrabber, dypvannsfisker og en rekke andre arter som lever på dypt vann. Mens berøringsbassenget med kamskjell, eremitter og annet trenger høyere temperatur enn sjøvannet utenfor akvariet – akkurat som strandkrabbene ved krabbefiske-bryggene. Blir vannet for kaldt, er det ikke særlig håp om fiskelykke.

Varmepumpe kjøler ned vannet i Atlanderhavsparken

Kaldt vann, takk: Denne langfingerkrepsen trives best i lave temperaturer.


Utnytter kaldt biprodukt

Disse motsatte behovene gir et godt utgangspunkt for varmepumpene.

– Først og fremst drar vi nytte av at de to varmepumpene som varmer opp bygningen har et kaldt biprodukt, forteller daglig leder Øyvind Skulstad i Tempra AS, som har installert varmepumpene. Når det kalde biproduktet ikke er nok til å dekke kjølebehovet, sendes sjøvannet fra disse to komfortvarmepumpene i serie til de to neste.

– Der drar vi ned temperaturen ytterligere, forklarer Skulstad. Det gir kjøling til kongekrabber, snøkrabber og flere til, mens overskuddsvarmen fra disse to varmepumpene går til berøringsbasseng og krabbefiske-basseng.

– Hvis dette ikke gir nok varme, kan vi la en av disse to varmepumpene levere varme i stedet for kjøling, fortsetter Skulstad. Er det ikke behov for oppvarming, dumpes varmeoverskuddet til en tørrkjøler ute.

– Men stort sett trengs denne varmen hele året, opplyser Skulstad.

– Kjempegod effektfaktor

Varmepumpene i anlegget går med veldig gunstige forhold.

– De siste fem årene har sjøvannet aldri vært kaldere enn 4°C, og det kommer opp i 14 grader på det varmeste, opplyser Skulstad. De to komfortvarmepumpene må heve temperaturen til ca 50 °C. De andre to skal levere 5 °C til bassengene som skal kjøles, og 12 grader til bassengene som trenger varme.

– Disse betingelsene vil gi kjempegod effektfaktor, sier Skulstad, men legger til at anlegget ikke har energimåler som kan verifisere dette i drift. Etter noen innkjøringsproblemer for å få riktige temperaturer, er erfaringene med løsningen så langt gode.

– NIBE-pumpene har vært helt supre, fastslår Lerstad.

Standard NIBE-pumper

Varmepumpene opererer parvis, og alle fire er standard NIBE-varmepumper på 60 kW effekt.

– NIBE er mest brukt til oppvarming, og det er første gang vi leverer til slike driftsområder. Det er en veldig kurant løsning, mener prosjektingeniør Stig Rune Møllenhus ved ABK-Qvillers regionkontor i Trondheim. Han legger til at varmepumpene er stillegående, og at NIBE Uplink gir gode muligheter for overvåkning på kjøpet.

– Med to kompressorer på 30 kW i hver av varmepumpene, er driftssikkerheten høy. Det har jo litt å si ved Atlanterhavsparken, poengterer Møllenhus.

Interessert i tilsvarende?

Få hjelp til å finne og prosjektere optimal løsning. Vi har et nettverk av NIBE-forhandlere over hele landet. Les mer om varmepumper for næringsbygg og legg be om gratis råd og befaring.

_

Familie rundt et spisebord

Få et smart hjem

Mor med barn leser bok

Miljøvennlig oppvarming

Varmepumper fra NIBE

Varme, kjøling, ventilasjon og varmtvann