Start Kunnskapsbank Referanser Varmer 1700-tallsbygning med bergvarme

Varmer opp bygning fra 1700-tallet med bergvarme

Skiftet ut oljefyr med bergvarme. De originale radiatorene kunne brukes om igjen.

– Målingene er eksamen, og vi er superfornøyde, sier Erik Pilgaard om bergvarmepumpen som erstattet oljefyr i 1700-tallsbygning.

Den vertikaldelte tomannsboligen på Frogner i Oslo har vært oppvarmet med oljekjel siden 1932. De to boenhetene på 140 m2 hver pluss kjeller har felles varmeanlegg med radiatorer, og har de siste årene primært brukt elektrokjel til oppvarming. Oljekjelen har bare blitt brukt som spisslast.

For å ha god margin til forbudet mot oljefyring i 2020 begynte Pilgaard høsten 2017 å sjekke alternativer til oljefyr. Bioolje røk raskt ut av lista. Et alternativ kunne vært å koble fra oljetanken og bare bruke elkjel.

– Det ble for dumt. Varmepumpe virket som et mye smartere valg, sier Pilgaard.

260 meter energibrønn i hagen

Han ønsket ikke luft-til-vann-varmepumpe. De gir lavere energigevinst enn bergvarme, og utedelen kan gi viftestøy.

– Her er det veldig stille om natta, og da skal det lite til før man irriterer naboene, poengterer Pilgaard. Han og nabofamilien ble derfor enige om å satse på bergvarme. Den innvendige oljetanken på 3000 liter og selve oljefyren ble fjernet. En 260 meter dyp energibrønn ble boret i Pilgaards hage sommeren 2017, rett utenfor fyrrommet i kjelleren. Varmepumpen forsyner radiatorer via en 200 liters akkumulatortank, og varmer vannet i en varmtvannstank på 300 liter. Den dekker behovet hos de to familiene med totalt fire voksne og én ungdom. Baderommene har elektrisk gulvvarme.

Kutter 67 % på energiregningen

Pilgaard følger nøye med anlegget på vegne av begge familiene, og sjekker jevnlig energimåler og måledata fra varmepumpens display.

– Målingene er eksamen, og vi er superfornøyde, fastslår han. For det første snaue halvåret viser fasiten 67 prosent energisparing. Til sammen brukte de to familiene tidligere ca. 46 500 kWh til oppvarming og varmtvann. Fortsetter varmepumpen å yte like bra, betyr det at de vil spare over 31 000 kWh i året.

– Det er mer enn 32 000 kroner med energipris på 1,05 kr per kWh, påpeker Pilgaard.

Krevende for en kunde

Siden varmen i kjelleren forsvant med oljefyren, valgte han å få satt inn en viftekonvektor i fyrrommet. Pilgaard sørget også for å avtale tid i prosjektet til å pusse opp fyrrommet etter at oljetank og oljekjel var fjernet.

– Vi fikk mye mer plass her, og kan bruke det til lagring, forteller han fornøyd. Som nylig pensjonert elektroingeniør med mange års fartstid i Nelfo og Integra, er Pilgaard over gjennomsnittlig interessert i teknikk. Han diskuterte nøye med prosjektleder hos leverandør Energico før han valgte løsninger.

– Det er synd på de kundene som ikke kan noe om dette og ikke blir forklart valgmulighetene godt nok, mener Pilgaard.

- Utrolig flott designet

Anlegget i tomannsboligen endte med NIBE F1255 inverterstyrt varmepumpe med 9 kW innebygget elkolbe, og har nesten full backup-løsning med strøm takket være elkolber i både akkumulatortank (5 kW) og varmtvannstank (3 kW). Pilgaard er veldig fornøyd med varmepumpen fra NIBE.

– Det er et utrolig flott designet produkt. En stor mengde følere er koblet til varmepumpens datamaskin, og alle innstillinger kan utføres via et oversiktlig styringspanel i varmepumpen. Varmepumpen kan styres og overvåkes via NIBE Uplink. Og dokumentasjonen fra NIBE på nettet er utrolig bra, fastslår han.

Skal du skifte ut oljefyren med varmepumpe?

Kom i gang i dag – be om gratis befaring!

_

Familie rundt et spisebord

Få et smart hjem

Mor med barn leser bok

Miljøvennlig oppvarming

Varmepumper fra NIBE

Varme, kjøling, ventilasjon og varmtvann